miercuri, 4 aprilie 2012

Mai există profesia de procuror?

Procurorii mai reprezintă ei o profesie adevărată? Nu ar trebui făcută o economie substanţială la buget şi trecuţi cu toţii în şomaj? Întrebările sunt retorice, dar nu absurde. Exemple la îndemână sunt cu duiumul. Unul din cele trei dosare al lui Adrian Năstase, instrumentat de DNA, are câteva mii de pagini, a fost redactat în câţiva ani şi a fost judecat în alţi câţiva ani. Rezultatul: fostul premier a fost achitat. Alt dosar, alte mii de pagini, cel al greilor din fotbal, alţi ani de muncă, procurorii cer condamnarea inculpaţilor între 5 şi 20 de ani pentru înşelăciune şi evaziune fiscală de milioane de euro. Rezultatul - acelaşi: toţi inculpaţii au fost achitaţi. Păi, ce-i DNA? Cooperativa Munca în Zadar? E ca şi cum Mircea Cărtărescu scrie un roman şi nu i-l citeşte nimeni, nu i-l comentează nimeni. E ca şi cum Messi ar încasa zeci de milioane de euro pe an de la Barcelona şi n-ar da niciun gol cu anii, nicio pasă de gol. Ce pot scrie procurorii în mii de pagini fără niciun efect? Literatură proastă? Un procuror de la DNA merge zilnic la serviciu pentru a instrumenta în şapte-opt ani două-trei dosare, fiind plătit cu vreo 10 000 de euro din impozitul pe salariul meu de 150 de euro. Iar rezultatul e nul, un fel de 0-0. Atunci de ce nu e concediat? Iar instituţia de ce nu e desfiinţată? Ştiu, dacă unul se leagă de mine pe stradă şi, în firească apărare, îi scap un dos de palmă, ei bine, pe mine mă vor condamna mintenaş domnii procurori şi judecători, viaţa mea va deveni praf şi pulbere la Jilava. Dar, pe domnii aceia la gulere albe care prejudiciază statul cu zeci de milioane de euro nu-i poate deranja nimeni. Atunci, la cratiţă cu domnii procurori!

2 comentarii:

Popa 100% spunea...

Eu cred ca trebuie primiti in Uniunea Scriitorilor cu dosare cu tot.

Va apare un nou tip de literatura .Ceva intre Sholohov si Agatha Cristie pe taram romanesc, in care procurorul este autorul si agitatorul care monteaza texte,insereaza personaje, dialoguri, actiuni care sa corespunda cerintelor ideologilor politici aflati la putere.

Suspans complice-enigmatic, lumea fenomenelor paranormale in politica romaneasca, texte , talmaciri, informatie ezoterica, cercetare ştiinţifică şi lirica, cu accente poliţiste , viata duhovniceasca in economia de piata - toate proiectate pe fundalul socio-politic de catre procurorii neamului in marele razboi pentru apararea intereselor patriei. Nu in ultimul timp condamnarea prostituatelor de peste 55 de ani la munca in folosul comunitatii pentru compensarea amenzilor primite de 21 de ani incoace,.

Acest izvor nesecatuit de informatie poate fi sursa de inspiratie si pentru noua generatie de poeti.

Criticii vor avea mai mult de lucru,vor atrage atentia politicienilor care vor decide alocatii mai mari din PIB avand in vedere contributia criticilor la influentarea voturilor prostimii si implicit la mentinerea echilibrului democratic prin cifre.

Cu siguranta, Acest nou gen de literatura va depasi ca nr. de cititori pe libidinosul Cartarascu , laudat doar de curvele tinere si cele trecute la menopauza .

Se va raspunde in acest fel si la intrebarile tale retorice-de categoria non sens - prin faptul ca statutul de procuror se modifica cu cel de scriitor ; in felul asta intrebarile tale devin legitime, te citam : "...rezultatul e nul, un fel de 0-0" , incheiat citat.

Lucrul bun va fi acela ca odata cu ei iti va mari salariul si tie, sa-m' bag pula ca m-am saturat eu de cat te vaiti. Fa-te-'n pula mea procuror ca odata ajuns general mi-ar fi clar si mie ca n-am ce sa mai sun sau sa gandesc la tine.

Pana atunci te invit la o halba azi-maine ca si mie mi se termina salariul cu o saptamana inainte sa primesc pe urmatorul.

Mimi-citate spunea...

"Oricum, se pare că nu vom şti niciodată cum a fost de fapt".