marți, 6 martie 2012

Degetul lui Dumnezeu

În Comedia Umană, Balzac avea o teorie numită generic degetul lui Dumnezeu. O expune pentru prima oară în romanul Femeia la treizeci de ani. Rezumată, teoria e simplă: orice rău făcut se întoarce împotriva făptuitorului, mai devreme sau mai târziu, imediat, într-un moment al vieţii lui sau împotriva unui urmaş dintr-o generaţie ulterioară. Degetul lui Dumnezeu nu iartă. Este dreptatea divină, deasupra - să zicem - dreptăţii judecătoarelor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde dreptatea strâmbă costă, după un mercurial stabilit, 200 000 de euro.
Ei bine, marele mahăr Cătălin Spătaru, supranumit regele asfaltului din judeţul Argeş, regele asfaltului de nisip şi apă ce-a ajuns ca aroganţa să nu-l mai încapă, aşadar Cătălin Spătaru a fost arestat de DIICOT pentru fapte de vitejie evezionistă de milioane de euro. Sunt sigur că l-a lovit degetul lui Dumnezeu. Şi iată de ce. Un coleg ziarist la EVZ a luat hotărârea de a se debarasa de cele lumeşti şi de a se călugări. Dar încă avea un proces în care-l târâse "curatul" Cătălin Spătaru, regele asfaltului. La un an şi jumătate după ce se retrăsese la mănăstire, fostul ziarist era încă citat în procesul cu Spătaru. Acesta nu înţelegea nicicum să renunţe la a-şi repara "onoarea" la cremenal cu un om care nu mai are nimic material pe lumea asta, ci doar sufletul din el. Pe acesta voia magnatul asfaltului să-l ia? Dar, încă o dată, sunt convins că procurorii DIICOT nu fac altceva decât să joace rol de deget al lui Dumnezeu.

Un comentariu:

Popa 130 spunea...

Ne'a Domane :

Ca si in cazul Juliei [ Julia din La Femme de Trente Ans ], nici in cazul lui Spataru nu sunt indicii temeinice - au declarat avocatii.

Ramane de vazut unde se incadreaza fapta lui Spataru : in romanul realist ? , in romanul psihologic ? sau in romanul fantastic ?

Avand in vedere ca si opera lui Balzac a fost greu de incadrat de catre criticii vremii, banuim ca la fel de greu e si in cazul lui Spataru.