luni, 20 februarie 2012

Eu rămân ce-am fost: un fraier

Ca-n clipa fatală, mă uit o fracţiune de secundă în urmă, la ultimii 22 de ani şi ce revelaţie am? Hm! Toţi colegii mei de redacţie de la "Zig-Zag", "Expres Magazin" şi din primii cinci ani de la "Evenimentul Zilei", toţi sunt nişte oameni realizaţi, materialiceşte vorbind. Unii au făcut serii-serii de tabloide, le-au stors ca pe lămâi de ultimele bârfe, cancanuri şi sânge şi le-au abandonat fără regrete rămânând cu milioane şi milioane de pe urma falimentării lor. Alţii au pupat fără greţuri la dosurile lui Iliescu şi ai lui, au trecut cu maximă voioşie la Constantinescu şi ai lui, pe care l-au abandonat ca pe un învins jalnic al serviciilor, şi s-au oprit cu spor la Băsescu şi şleahta lui. Toată floarea cea vestită a jurnaliştilor ieşiţi din mantaua lui Cristoiu este orientată precum floarea soarelui spre strălucitorul astru de la Cotroceni. Şi, slavă Domnului, nu le merge deloc rău. Ba, le merge minunat şi celor care au ales să meargă împotriva marinarului, înhăitându-se cu mogulii la televiziunile acestora - pe faţă şi cu mafioţii imobiliarelor şi petrolului - pe la spate. Aveam 39-40 de ani şi mulţi dintre monştri sacri ai presei de astăzi îmi ziceau "Nene!" prin redacţiile lui Cristoiu, de mă înroşeam ca o fată mare şi-i aduceam pe drumul firesc al convieţuirii redacţionale. Acum, fiecare are lunar 20, 25 sau 30 de salarii de-ale mele. Cu unii mai ţin legătura aşa, din an în paşti. Pe cei mai mulţi nu îndrăznesc să-i salut, să nu mă trezesc cu vreo mojicie în nas, aşa, ca de la milionar la pârlit.

Ca toţi discipolii lui Cristoiu, la un moment dat am făcut şi eu un cotidian pe care l-am dus până după numărul 1000, iar echipa am alcătuit-o exact după reţeta magistrului din Găgeşti: elevi din ultimele clase de liceu şi oameni de pe stradă. M-au învins, precum serviciile pe Constantinescu. M-au lucrat, m-au pârât, m-au bârfit până m-am îngreţoşat şi am plecat. Ei sunt acum toţi orientaţi, spre stânga, spre dreapta, dar n-o duc rău. Aud, de pildă, de unul căruia i-am pus prima ştire în pix pe când era în clasa a XI-a, că a trecut pe la stânga şi i-a mers minunat. Acum a trecut, c-aşa-i trendul!, la dreapta şi aflu că are 15 salarii de-ale mele. Dar, mă rog, e viaţă grea pe acolo. Merge şi la manifestaţii împotriva celor care l-au plătit până mai ieri şi urlă cu huo! alături de lumpeni, ceea ce e cam greţos. Dar poate că lui îi place.

L-am ironizat la timpul potrivit pe Iliescu pentru deviza lui: "sărac şi cinstit!". Acum îmi iese pe nas. Nu sunt atât de cinstit ca el, că n-am creat în jurul meu vreun sistem mafiot naţional şi n-am morţi şi mineriade pe conştiinţă, după cum nu sunt nici la fel de sărac ca el, şi totuşi deviza mi se potriveşte mănuşă. Dar, şi mai bine mi se potriveşte parafraza: Eu rămân ce-am fost: un fraier!

10 comentarii:

Anonim spunea...

Apăăăăi, de ! De, boierule, dacă punem la socoteală că numele Matali va fi al unei străzi, pe milonarii ex-coledzi îi poţi socoti nişte sărmani !

Salutare, Colţ cu Urmuz !

Augustin spunea...

Păi, da! Faptul că atunci când Vlad Ţepeş va intra în dizgraţia publică (hm! nu prea cred, după cum merg treburile în ţărişoară), iar eu îi voi lua numele străzii, atunci sigur că asta-mi va ţine de foame, de frig, de fericirea de zi cu zi pe ceea lume!

ioana geacăr spunea...

Parafraza îmi suna mai mult a refren vechi de muzică uşoară (amfostunfraierhhhhhhamfostunfraierhhhhhh...etc), am crezut că chiar cânţi:D, ar fi fost ...romantic!!!
Bun şi un nume de stradă, vorba ceea: nu e de colea:)

Păi cei care se uită la televizor aşteaptă să fie salvaţi de cineva, de presă? ca domniţele din basme, popor care crede în eresuri...! Lupta se dă între jurnalişti vasăzică!

Augustin spunea...

Nu, lupta nu se dă între jurnalişti. Jurnaliştii se luptă şi ei pentru putere cu societatea în general, pentru o putere care înseamnă până la urmă, ca şi la politicieni, bani şi influenţă.

Prognoza meteo spunea...

... pule vor cadea din cer .

ANTIMETEO spunea...

Nţ, va fi ceaţă locală
şi la cur umezeală !

Fleur spunea...

,,sufera, mori, dar fii ceea ce trebuie - OM''!

Yaon Gang spunea...

Deoarece nu se mai poate cu actuala echipa guvernamentala, Primul ministru al Romaniei a adus 9 experti japonezi pentru posturile de ministri. Iata numele noilor ministri:


1. Nimika Nuimoka

2. Yaspaga Shidute

3. Vreypostu Daybanu

4. Undeypliku Katesparg

5. Winoakuma Kuosuma

6. Furatzara Kutotu

7. Bagabany Labayatu

8. Totkumita Madeskurk

9. Nufurytu Furyo

Anonim spunea...

Ba' Mitica, nu esti fraier, ba din contra, esti un oltenas smecherit, mort dupa tzuica de Arges!

Augustin spunea...

Nu sunt mort după ţuica de Argeş, eu sunt producător de ţuică; mic producător, e adevărat, dar visez să fiu unul mare.