miercuri, 2 noiembrie 2011

Vândută sau nu, flota românească e nemuritoare

După cum am învăţat noi la fizică (sau la chimie!?), nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, ci totul se transformă. Noi, nişte panicarzi şi nişte apucaţi, ne plângem de ani de zile că nu mai avem flotă, că flota a fost vândută şi valorificată de miniştrii transporturilor de după 1989 şi acoliţii lor; desigur, mai puţin preşedintele Traian Băsescu, ca să nu intrăm la deningrarea ditamai instituţiei din Dealul Cotrocenilor. Ba poate că şi el, dacă a fost trimis în judecată exact în 2004, ca inculpat.
Ei bine, nu, flota n-a dispărut. E adevărat că doar o navă se mai târâie pe mări sub pavilion românesc, dar flota nici gând să dispară. Ea s-a transformat. Iată, lectorul universitar constănţean Ovidiu Ionescu a avut grijă să imortalizeze vapoarele în tablouri color pe care le-a plimbat prin diferite expoziţii, apoi le-a strâns între coperţile unui album de artă. Ce vă spuneam eu, nimic nu se pierde. Nişte mastodonţi de metal care se luptau cu valurile Atlanticului s-au transformat în artă. Vândute sau nu, până la urmă navele transcontinentale tot la fier vechi ajungeau. Aşa, ele vor dăinui cât România capitalistă şi mai mult decât atât, pentru că - aşa cum am învăţat noi la istorie (sau poate că la socialism ştiinţific!?) - arta este nemuritoare. Aşa a ajuns flota noastră să fie nemuritoare.

10 comentarii:

Popa 130 spunea...

Domnu' Doman

Ce ati scris este o stire istorica.

Azi, la locul de fumat , la mine la servici, cineva se vaita de calitatea proasta a conservelor de peste in ciuda pretului piperat.

Un fumator mai batran si-aduce aminte cu voce tare ca pe vremea lui Ceausescu , daca luai doua paini trebuia sa cumperi obligat si o conserva de peste. Trei lei doua's-cinci.
Astia care stiam am fost de-acord ca erau chiar bune comparand cu ce e azi la acelasi pret; si dai cu istoria pescadoarelor, cu inchisul fabricilor de conserve, etc.

Un tanar absolvent de facultate intreaba : " cum ? Romania a avut si pescadoare ? ,,,"

In virttutea spiritului de promotor al culturii si istoriei, ce sunteti,

Va rog sa sprijiniti organizarea unei expozitii cu tablourile mentionate ale acestui Ivan Aivazovski al Romaniei si la Curtea de Arges , sa afle tineretul care deja stie de Mircea cel Batran versus Napoleon, Manastirea Curtea de Arges versus Notre Dames , Elena Udrea versus Margaret Thatcher , ce ai dracului suntem , si ca pestele creste si in Marea Neagra nu numai la pescaria Patriarhiei de la Valea Danului.

Viitorul Popa-131 spunea...

Alvin Toffler : " Analfabetul viitorului nu va mai fi cel care nu stie sa citeasca, ci cel care nu stie sa inteleaga ".

Fleur spunea...

Vreau si eu sa vad aceasta expozitie!

Augustin spunea...

Am înţeles că expoziţia nu mai circulă prin ţară. A rămas albumul care nu se ştie dacă e difuzat prin librării.
Eu vreau să văd flota.

EU spunea...

Eu vreau s-o vad pe Elena Udrea la 18 ani

Augustin spunea...

Da,da, şi eu as vrea s-o văd, chiar mai bătrână, la 19 ani, în bikini, lângă flotă.

Fleur spunea...

Faceti ce faceti si tot intre picioarele ei ajungeti. Dati-o dracu'!

Visati mai bine la o croaziera prin culorile toamnei sau prin umbrele culorilor...

Augustin spunea...

N-ajung, staţi liniştită. Pe acolo n-ajunge decât aniversatul zilei, nonagenarul. Vedeţi următoarea postare.

mihaiatanasie spunea...

Nu sunt un cunoscator sau iubitor al marinei, dar, ca iubitor al marii si al artei, chiar ca as vrea si eu sa vizitez expozitia. Poate fi transportata sin alte locuri din tara?

Augustin spunea...

Am răspuns mai sus. Nu mai circulă. Poate ca există pe undeva albumul.