joi, 3 decembrie 2009

Ce s-a văzut şi ce nu s-a văzut

La confruntarea finală Băsescu-Geoană moderată de rockerul de la Piteşti s-au văzut: actori mari făcând figuraţie obedientă (Dorel Vişan, M.M., Mircea Diaconu...), academicieni asemeni (Eugen Simion), comentatori sportivi (Cristian Ţopescu), nonagenari de umplutură, vai! (Mircea Ionescu Quintus), actori politici lipsă, din motive de imagine sau din motive de inapetenţă la noile alianţe (Ion Iliescu, Adrian Năstase, Marean Vanghelie, Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Hrebenciuc ş.c.al.), un Geoană agresiv fără argumente şi fără spontaneitate, un Băsescu încălzindu-se greu, dar impetuos pe final, şi dacă tot suntem pe final, două misterioase dar previzibile cadouri: două Biblii, imprevizibilă fiind culoarea copertei - roşie, singurul punct marcat de Geoană, Biblie roşie pe care pesedistul a jurat că nu va da ţara lui Vântu, Voiculescu şi Patriciu.

Ce nu s-a văzut. Ieşind din platou, Geoană a deschis telefonul şi instantaneu acesta a sunat. Era Vântu care l-a luat cu severitate: - Ce-am vorbit noi azi-noapte, domnule? Ai un sfert de oră să ajungi la mine. - Am înţeles, să trăiţi! a răspuns prezidenţiabilul. A închis telefonul şi căuta din priviri şoferul. Dar telefonul a sunat din nou. Motanul Felix Voiculescu l-a apostrofat fără a saluta: - Domnule Geoană, m-ai dezamăgit, praf trebuia să-l faci pe marinar. Te aştept în zece minute să discutăm. - Da, să trăiţi! Dar n-a mai apucat să închidă telefonul, că l-a luat în primire Dinu Patriciu: - Bă Mircea, aşa ne-a fost vorba. De asta am băgat eu milionul de euro în campania din ultima săptămână, de aia am scos filmul de la Ploieşti? În cinci minute să fii la mine! - Bine, domnule Patriciu!

Şi nici asta nu s-a văzut la televizor. Mircea Geoană s-a urcat în maşina cu numărul de înmatriculare B 01 VVP şi-a pornit în trombă în trei direcţii deodată.

6 comentarii:

gradu spunea...

Ce s-a mai vazut?

Aseara s-au mai vazut multe. Spontaneitatea e una - ne-o da, sau nu, Dumnezeu ori o mai... modelam - dar sa vii asa de nepregatit... Consilierii de campanie sunt oameni platiti, platiti bine, tocmai ca sa-l pregateasca pe prezidentiabil.
Sa nu stii ca Boc a "gasit" - deja de doua zile! - de unde de neunde "fondurile necesare angajarii a 1.500 de medici rezidenti" (chiar daca nevoie e de mai multi, insa cei din ultima promotie erau doar 1.200!) e greseala crasa a consilierilor. Stiam toti chiar de la Realitatea mogulului Vantu.
Tot consilierii au dat-o-n bara si cu "Programul Rabla pentru tractoare". Pe-asta o stiam de ceva vreme de la o Antena a celuilalt mogul media, motanul Felix. Sigur ca tot din presa stiam de atata amar de vreme ca dobanzile bancare scazusera demult sub 18% - cat stia doctorul in economie Geoana - nu-s chiar 8-9% cat zicea Basescu, ci 10-12% (foarte aproape). Sigur ca din presa stiam, sa depun bani la banca n-am ce, iar de luat credit n-am cu ce garanta, la fel ca multe milioane de romani.
Tot din presa, cea de ieri, stiam si de vizita nocturna a lui Geoana la Vantu acasa. Geoana s-a aratat foarte mirat ca Base o stie si pe-asta. O stia toata lumea. Daca tot a facut-o - prostia, vizita - consilierii trebuia sa-i spuna "omului rosh"-M.G. ca se stie si sa nu se mire de asta. Tot consilierii trebuia sa-l anunte despre incheierea contractului de un sfert de miliard de euro cu Gazprom si despre cresterea - NU scaderea exporturilor in UE. Daca spunem doar Dacia (Logan si Sandero in Germania, Franta, Italia si Spania) si deja e clar.
Au mai gresit-o rau de tot consilierii lui Geoana si pentru ca l-au acceptat in sala, chiar langa "aliati", pe papagalul de Mircea Dinescu. Dupa ce o "luase-n bot" - ca sa-i folosesc exprimarea - si de la Basescu, si de la Solomon, si de la hotul (da, da!) de ex-actor de mana a treia Floooorin Calinescu, si chiar si de la copilul tembel al PDL, sotul lui Pelinel, Boureanu, era clar ca "mosierul" de la Cetate nu se astampara. Si asa a fost, a tot comentat peste trei-patru scaune cu demagogul celalalt, copilul de suflet sau de "bagat in fata" al lui Patriciu, ofilitul Crin.
Dar cu pauza... Era clar ca ultima / singura confruntare va fi un spectacol. Si a fost! In pauza, Base a iesit la o tigara - poate si o cafeluta "botezata", nu-s sigur! - si toti sustinatorii lui au iesit buluc cu el sa-l felicite, sa-i fie aproape. A dat bine la electorat. Geoana a stat in picioare langa ai lui, dar nici macar nevasta-sa nu l-a bagat in seama, aliatii "de nadejde", nici atat. Asta s-a vazut mai bine la Antena 3 a lui Voiculescu.
O greseala a ambilor "cantidati", dar mai intai si mai pregnanta la Geoana, a fost ca au jurat pe Biblie. Asa ceva nu se face. Nu se face, mai ales, intr-un stat declarat a nu fi unul religios, un stat nefundamentalist crestin; nu in afara salii de judecata. Geoana a facut-o primul. Putea sa "se dea in barci" si sa spuna ca este de ajuns cuvantul lui de "viitor presedinte al Romaniei", ca dupa sondaje cam jumatate din electorat il crede oricum, ca va jura cu mana pe Biblie la investirea in functia de presedinte al tarii... Daca tot a jurat, macar trebuia sa tina mana FERM pe Biblie! El, nu. Parca-l ardea in palma cartea cu coperti rosii (!), mana lui Geoana ba atingea cartea sfanta, ba-i zbura la cativa centimetri distanta. Sa fie vreun semn?!
Probabil ultima greseala de aseara, a lui Geoana, a fost sa-l cadoriseasca pe Basescu cu doua carti (una scrisa chiar de el, hm, merge). Dar "Codul bunelor maniere astazi" e o carte pe care nu o faci cadou decat, poate, copiilor tai daca n-ai timp sa-i educi cum trebuie, ocupat fiind cu politica si cu vizitele pe la moguli.
Cam asta s-a mai vazut.

gradu nepesedist

Anonim spunea...

Ps,ps! Eroare! Geoana a venit la vine!


Cu stima, Viorel Hrebenciuc

gradu spunea...

Realitatea de la Realitatea

Am vazut, in sfarsit, la Realitatea TV prezentata chiar realitatea, pe bune.
Infractorul dovedit dar inca nepedepsit de ajuns, "Luceafarul huilei", vrea sa profite de ultima suta de metri de campanie electorala. Cica vrea sa-si faca partid, dar nu din fostii ortaci, ci cu oameni care poate l-or mai crede. Miron Cozma spune ca vrea sa fie primul presedinte rocker al Romaniei. Ca el e rocker inca din 1970. Si Mircea Geoana tot de pe-atunci era. Era dus la scoala cu Volga de serviciu a CC al PCR. Asta inseamna ca trebuie sa avem primul presedinte cu studii facute in Occident? Pe strada Occident din centrul Bucurestiului era scoala gimnaziala unde mergea Geoana cu Volga. Eii, si a ajuns la Arad fostul lider al minerilor (special n-a incercat in Bucuresti, sa nu primeasca inapoi ce-a dat in 13-15 iunie '90). Si la Arad a vrut sa racoleze tocmai pe un domn cu barba, care zacuse in spital si-n patul de-acasa cam toata jumatatea a doua a anului 1990. Dupa ce se-ntalnise cu oamenii lui Miron Cozma, care-i rupsesera un picior si mandibula.

Un alt ins, care n-avea nicio treaba cu minerii, este chestionat de reporterul de la Realitatea:
"Ce spuneti de propunerea lui Miron Cozma? Vreti sa va inscrieti in partidul lui?"
"Mie nu-mi place politica!"
"Pai, zice domnul Cozma ca primeste pe oricine in partidul sau."
"Domn'e, mie nu-mi place politica! Mie-mi place sa muncesc."

Fara comentarii.

gradu

Marian Popescu spunea...

Dragul meu prieten Augustin

Te rog sa citesti aceasta scrisoare.

Am citit articolul tau si m-am simtit atat de mic si neputincios, ca l-am mai citit si a doua oara si asa m-am simtit de doua ori mai mic si mai neputincios.

Iar cand am citit cum spui de un "Basescu impetuos care si-a revenit" , m-am ciupit de piele sa vad daca mai traiesc.

In acel moment mi-a trecut prin cap toata Elegia a X-a .

M-am trezit ca dupa moarte in ideea ca chiar daca noi doi am fi frati siamezi avem dreptul sa simtim si sa traim in mod diferit viata si trebuie sa accept aceasta.

Dar spre deosebire de mine, tu esti scriitor, om de presa, si unul care genereaza idei si formeaza opinii in randul celor care nu au reusit sa cunosca prea mult.

In acest sens eu doresc sa ramai impartial.
Sa le povestesti celor mai tineri si despre unii si despre altii , din istorie catre viitor asa fel cat mai multi, sa inteleaga imaginea cat mai completa pentru a putea face o alegere corecta.

Astfel le poti vorbi despre politicienii din perioada interbelica care promiteau ca aduc ploaia si organizeaza procesiuni [Brunea Fox] si le poti vorbi despre politicieni din zilele noastre unde un Boureanu ar putea fi ales curand membru al Academiei Romane .

In speranta ca cerinta mea de corectare a acestui derapaj , altfel de inteles in tensiunea zilelor noastre va fi inteleasa

raman acelasi bun prieten.

Augustin spunea...

Draga Marian, eu nu sunt decât un om care scriu aici ce văd pe stradă sau la televizor. Nu e nici un derapaj din parte-mi şi nici nu sunt pătimaş, dovadă că nu voi merge la vot pentru că nu pot vota între două rele mari, foarte mari, între nişte catastrofe pentru România pe care n-o mai simt ţara mea dacă e condusă de clasa politică pe care o vedem minut de minut pe sticlă porcăindu-se. Deci, nu fi trist, pentru că din păcate nu putem schimba nimic, nici dacă am avea la dispoziţie câte 1000 sau 10 000 sau 100 000 de voturi fiecare. Pentru că voturile acestea nu contează dacă n-ai cui le da.
Aşa că mai bine treci pe la mine. Cazanul funcţionează, fac rachiu din vin, curge o licoare cu aromă de coniac. Treci pe la mine să ne resemnăm împreună. Nu cred că pot fi mai fericiţi decât noi nişte rechini care se mănâncă pentru a fi în fruntea bucatelor la jaful naţional.

gradu spunea...

Nu conteaza

Oricum nu conteaza cati voteaza, nici macar cine voteaza. La orice alegeri conteaza doar cine numara voturile. Asa ca nu fiti tristi ca nu votam. Putem sta sa bem tzuica, chiar si cu aroma de coniac. Sau putem sa ne uitam - luung, luuung - in ghetele in care iar n-a pus Mos Nicolae nimic.
Dupa buget, coane Mitica. Adica, Augustine si Mariane.
Asta e!
Hai la multi ani!
Iar linistea si imbelsugarea noastra le-o doresc si lor! Celor care voteaza, care se aleg, care numara voturile...

gradu