luni, 11 august 2008

Scrisoare către un poet (probabil) tânăr

Domnule poet Alexa Damian (sau Damian Alexa),
Deşi blogului meu îi spun ziar de autor, consider că n-am nicio obligaţie faţă de eventualii cititori, ocazionali sau fideli. Am lucrat până în 1997 la publicaţiile cu cele mai mari tiraje din istoria presei româneşti dintotdeauna şi pentru totdeauna; pentru că mă îndoiesc că va mai apărea vreodată un ziar în ţărişoara noastră în aproape un milion de exemplare precum "Zig-Zag" în 1990 sau "Evenimentul Zilei" în perioada 1992-1997. Şi n-am lucrat acolo ca băgător de seamă, ci ca reporter special cu reportaje senzaţionale ale căror titluri apăreau pe frontispiciu. Apoi, am fost timp de cinci ani redactor şef la o revistă literară de prestigiu - "Calende". Am vrut apoi să fac într-un fel istorie. Şi am creat de la zero primul cotidian la Curtea de Argeş, un orăşel de 35 000 de locuitori. Am format echipa din oameni tineri de pe stradă şi am scos peste 1000 de numere. Dar echipa de pe stradă s-a dovedit mai zgomotoasă şi mai tupeistă decât 1000 de domani şi mi-am dat demisia, din scârbă mare. Am stat în grădina casei mele trei ani, şomer fără ajutor de şomaj, am cultivat roşii, varză, castraveţi, am crescut iepuri cu sutele şi nu m-am plâns. Am fost şi sunt un om liber, respectând totuşi un precept al ţăranului român în materie de realizări: un copil, o casă, un pom. Am doi copii, am sădit zeci de pomi(şi mai sădesc acum vreo 50), iar cu două săptămâni în urmă mi-am făcut şi o casă.
În plus, domnule poet Alexa Damian (dacă nu cumva Damian Alexa), am scris şi cinci cărţi, altele aşteptând să intre în tipografie; mai mult, am şi un blog,că tot s-a umplut ţara de blogeri. Blog în care scriu texticuleţe. Mi-e lene acum să verific, dar în septembrie anul trecut parcă-mi postasem acolo un program. Îmi propuneam ca atunci când voi avea 1000 de...texticuleţe (eu le zic tablete; la feminin fiind, nu au coaie), să aleg 100 şi să fac o carte, că tot nu am una de publicistică. A fost o perioadă în care scriam zilnic. Au venit vremuri (casă, vacanţă, obligaţii de serviciu...) în care n-am mai putut ţine ritmul. Dacă asta miroase de la Galaţi a ratare în prima capitală a Ţării Româneşti, asta e! Dacă ăsta e preţul libertăţii, mi-l asum. Sfatului dvs., adică Dvs., că să mă las de literatură nu-i mai pot da curs, din păcate. De vreo 15 ani mă tot chinui să nu mai scriu, dar am constatat că sunt prea bătrân pentru o aşa sinucidere. În schimb, sfatul celălalt - să-mi cumpăr cazan de ţuică - e superfluu. Am cazan şi fac ţuică de prune Anaşpet, de mere Creţeşti, de corcoduşe, de pere, de cireşe... Cazanul de ţuică nu exclude scrierea literaturii.

P.S.1. Culmea, în momentul apariţiei pe monitor a arogantului comentariu semnat anonim Alexa Damian din Galaţi, tocmai citeam cel mai nou număr din revista "Porto-Franco" din Galaţi condusă de prietenul meu drag Sterian Vicol.

P.S.2. Domnule poet Alexa Damian, trimiteţi-mi poezii şi dacă le găsesc bune vă voi publica în revista "Argeş" din Piteşti al cărui redator sunt. S-auzim de bine! Dacă sunteţi tânăr şi tupeist, cum presupun, vă doresc să ajungeţi bătrân şi înţelept.

31 de comentarii:

Anonim spunea...

ALEXA DAMIAN-DA,AM TUPEU,FIINDCA N-AM AUZIT DE MARELE DOMAN,POATE AUTOR DE CARTI DE BUCATE...DE CE NU FIGURATI IN DICTIONARUL LUI ZACIU SAU SASU? DE NIMIC...

Anonim spunea...

GALATEANU-MARE ZIARIST DOMAN??? DE CE NU SUNTETI UN CRISTOIU SAU HUREZEANU? STIU,IUBITI IEPURII

Anonim spunea...

jurnalist pitestean-am lucrat in echipa cu Doman,e bun,stie meserie,dar bea cam mult.ca scriitor insa e un Neica Nimeni,orgolii mari pentru un batran atat de mic.

Anonim spunea...

lucrati la revista Arges sau la FC.Arges?nu sunteti cumva catalin doman? v-ati visat un gicuta dobrin al literaturii si ati ajuns mijlocaj la inchidere...cat despre perioada Evenimentul zilei spuneti adevarul:ati fost dat afara!

Anonim spunea...

las-o jos nea domane,la curtea de arges ai fost contestat de noi,tinerii...avei idei crete,te credeai buricul pamantului.Iar noi ti-am spus ura si la gara! Acum te rogi de jean dumitrascu sa-ti dea un colt de ziar! Iata-l pe Marele doman!

Anonim spunea...

decat batran si intelept mai bine tanar si tupeist! si iertati-ma tabletele au cumva pizda?

Anonim spunea...

prune anaspet-chiar ca sunteti
un naspet,vorbe goale de scriitoras ratat provincial!Si chiar ca minorii astia expirati se cred mari...ati scris in zig-zag? poate in Infractoarea...Toata lume va c
unoaste in Pitesti...doriti o stat
uie pe str.Adria
n M
ut
u

Anonim spunea...

DAD,comicul involuntar..cica e om liber,d-aia ceresti paharurte la tudor stancu...mai vinzi iepuri in piata,zaharia Stancu?

Anonim spunea...

pai daca n-ai nicio obligatie fata de cititori,atunci inchide blogul si du-te la cersit,tarane!Numai o jigodie poate vorbi asa cu cititorii lui.d-aia ai atata succes la Pitesti de te confunda lumea cu dinu nicovala din trivale.bai DAD esti dead de prost.e ultimaoara cand mai scriu pe blogul tau ratat.

Anonim spunea...

ALEXA DAMIAN-INVITATIE LA CENACLUL "NODURI SI SEMNE" DIN GALATI. DOMNULE DOMAN,FITI BINEVENIT CA TANARA SPERANTA A PROZEI JUDETENE ARGESENE,LA NOI,LA GALATI.PROMIT CA NIMENI NU VA VA INTREBA CE REPORTER SUPER-SPECIAL ATI FOST.SE VEDE CU OCHIUL LIBER CE-ATI AJUNS.

Anonim spunea...

dad tre clonat! OMU E UN MARE LITERAT,STIE MESERIE, CRED CA INTR-O VIATA ANTERIOARA A FOST CHELNER!CRESTE IEPURI,CULTIVA VARZA SI SCRIE CA O MURATURA.PUSTII DIN TRIVALE RAD CU LACRIMI DE RATATUL CENACLIST CARE SE VISEAZA REPORTER SPECIAL-TRANSMITE DIN BATUMI DAD REPORTERU,MAMA CE TRAG RUSII LA MASEA...DAD.

Anonim spunea...

BAI,BAIETI NU MAI FITI IRONICI-MOS DAD SCRIE CA ANGELA SIMILEA...

Anonim spunea...

DAD viseaza ca primeste premiul Nobel...aiurea premiul Ion Cristoiu decernat de Marius Tuca

Anonim spunea...

adi de la Pitesti catre turnatoriul calinic:adevarata achizitie la Pitesti,veteranul de la avantul ciorogarla,domaaaaan-gooooooooooooooooooooooool!

Anonim spunea...

ALEXA DAMIAN-BAIETI, MA FORTATI SA REVIN.CAT MISTO PUTETI FACE DE ACEST LEV TOLSTOI DE CARTIER.DAD SPUNE CA E SOMER,DAR SI-A FACUT CASA NOUA.DIN CE BANI?FURA CHERESTEA SAU CARAMIZI? SAU E O CONSTRUCTIE DIN CARTOANE SI CAPACE DE WC?DAD SPUNE CA AFOST IN VACANTA...PAI UN SOMER E IN VACANTA PERMANENTA...CAT DESPRE PERIOADA ZIG-ZAG DACA ERAI ASA MARE DE CE N AI PUS CIOMAGUL PE ADRIAN PAUNESCU CAND A VENIT REDACTOR? P.S.IN ARHIVA EVENIMENTUL N-AM GASI NICIUN ARTICOL SEMNAT DAD.POATE IN EVENIMENTUL DE ARGES!

Anonim spunea...

prapaditu de pitesti-e si normal sa n-aiba nicio obligatie fata de eventulii citiori,fiindca bosorogul n-are cititori!

Anonim spunea...

ji

Anonim spunea...

marin preda-ma depaseste doman,mi-e frica de Morometele asta iepuros,va dati seama cel mai mare minor din Mehedinti

Anonim spunea...

jean de la c.a.p. mare compozitor la filarmonica din Pitesti-avem un geniu doman

Anonim spunea...

RATARE=DOMAN

Anonim spunea...

Ador jmecherii care n-au curajul sa-si asume identitatea in comentarii! Scrieti baieti si voi o carte macar si postati-o, apoi vorbim! Sau macar cititi ce-a scris omul asta pe care sariti ca sacalii! Disecatii-i cartea, daca tot sunteti jmecheri!

Anonim spunea...

wasile tu nu esti anonim? atunci ia mooyee de la noi smecherii,doman e scriitoras de mana 4,hai, ratatule du-te la boney m.la spectacol si la meci ratati de arges sa-l vezi pe doman ce juca din buric...

Anonim spunea...

ion din curtea de arges-cea mai buna tuica la prozatorul doman o gasesti,e talentat si gospodar,nu degeaba la cenaclu e ascultat cu atentie de sute de colectivisti,tractoristi si chimisti-un fel de elena ceausescu din Pitsti,savant de renume mondial!si inca ceva e gelos pe Paunescu

Anonim spunea...

PENTRU IDIOTU WASILE-CE CARTE SA DESCHIDEM? CARE CARTE? A CUI?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

marginalizatul doman:"in gradina casei mele creste un copac.eu meditez,sotia imi carpeste izmenele,e atata pace in cotetul gainilor,da sunt un geniu neinteles,pustii din arges rad de mine,cia sunt expirat,ratat,naspete,eheeee,cum trec anii....deh,mi-a cazut pipa din gura,semn ca am adormit."

Anonim spunea...

IVAN BUNIN-ba,domane,tu admiratorul meu?!!! poate admiratorul scriitorasilor din mehedinti ca acolo ratarea e mai groasa decat la pitesti...ba,jean dumitrascu e dirijor? haoleuuuuuuuu ce tara de cioroi a ajuns rromania!!!!!!!!!!!!!!!

Aimée spunea...

"Cainii latra,ursul trece!" La dat cu parerea vad ca se pricepe toata lumea,"insirand cuvinte goale/ce din coada au sa sune!"

Anonim spunea...

CRENGU SPUNEA:SUNT CRETIN,URSU TRECE...

Anonim spunea...

wasile=doman=galeria cu ratati(retardati din Pitesti)...bloggerul doman un ratat mititel se gratuleaza cu alti ratati la un paharel de tuica...el domanel nu e in stare de nimic,n-a scris un roman ca lumea,doar susanele de mitocan cu berea in fata

Anonim spunea...

ION CRENGU-ADOR RATATII DIN PITESTI,DAR VA ROG ATENTIE,DOMAN E LA OLIMPIADA LA BEIJING,PARTICIPA LA CURSA DE 3000M IEPURI,FARA OBSTACOLE...BA,CE NASPET!

Anonim spunea...

doman revoltatu-atunci de ce n-ai "executat" pe toti lingaii ceausisti tip Vadim,Paunescu,Blandiana,Manolescu?ca zici ca la Zig-zag erai mare.hai nea domane ca te stim,doar vorba e de matale,in rest redactor de paie la o revista de 100 de exemplare.Poate te superi pe tineri,dar ei spun adevarul.Noroc ca ai luat la beijin bronz la aruncarea cu maslina...