miercuri, 20 august 2008

AIGLEMONT,MOINA D'

Personaj în Femeia de treizeci de ani.
Fiica Juliei d'A. şi a generalului Victor d'A. Are şapte ani la începutul episodului Cele două întâlniri, când mama sa avea treizeci şi şase, aşadar e născută în 1825. Ea doarme liniştită în agitata noapte în care ucigaşul baronului de Manny dă buzna în salon şi cere găzduire două ore şi când sora sa Helene se hotărăşte să plece cu el. După moartea tatălui, se află cu mama sa la o cură de ape în Prinei. Acolo, apare pe neaşteptate Helene, scăpată dintr-un naufragiu şi M. asistă la moartea surorii ei.
Rămâne ultimul copil al Juliei d'A. Aceasta îi dăruieşte un frumos palat în foburgul Saint Germain după ce o căsătoreşte cu contele de Saint-Hereen. E adorata mamei sale, deşi ea îi răspunde cu indiferenţă şi cinism, ocupată fiind cu primirile, vizitele, balurile. Înainte de moartea mamei sale, când aceasta îi reproşează cruzimea cu care a tratat-o, M. pare a se trezi în ultimul moment, cuprinsă de regrete, romanul încheindu-se cu remarca ei îndurerată: "Am pierdut-o pe mama!"
M.d'A. este personaj episodic, cu o psihologie comună pentru epocă.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ultima intrebare-chiar nu ti-e rusine de prostia ta?Valeriu Cristea sa traiasca! 0 comentarii

Anonim spunea...

WASILE DOMAN-ADRIAN PAUNESCU,MARELE SUGATOR DE KUR KOMUNIST,CANDIDEAZA LA HUNEDOARA.DE CE, DOMANE,-MARE REVOLUTIONAR IN VORBE-NU TE DUCI CU CENACLISTII DIN PITESTI SA-L SCUIPATI IN FATA SI SA-I RETRAGETI CANDIDATURA?TI-E FRICA CE TE FUTE HUIDUMA? CURAJ,BALZAC DE CARTIER!