luni, 25 august 2008

ADJUDA-PINTO, MIGUEL D'

Personaj în Femeia părăsită; Beatrix; Gobseck; Moş Goriot; Iluzii pierdute; Salonul de vechituri.
În Moş Goriot, o părăseşte pe vicontesa de Beauseaut. În această perioadă se cunoaşte cu celebrul Rastignac, căruia i-o prezintă pe Delphine de Nucingen. O părăseşte, aşadar, pe Claire de Beauseaut, urmând să se căsătorească cu domnişoara de Rochefide.
În toate celelalte romane şi nuvele este doar evocat, citat, amintit.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Nu sunt vreun spamer anterior.Am tastat "urmuz" şi am ajuns la "Concetăţenii lui Urmuz" şi Dumitru Augustin Doman, nume ce apare lăngă Adrian Dafir şi Marian Drăghici ca redactor al revistei "Anul 2000". Sunteţi aceeaşi persoană ? Mă interesează publicaţiile apărute imediat după revoluţie.

Augustin spunea...

Da, eu sunt unul dintre cei trei redactori ai revistei Anul 2000. Eu si Draghici am fost numai la primele trei numere.

Anonim spunea...

Sunt o doamnă emigrată în Canada. L-am cunoscut pe Adrian Dafir după ce i-a murit soţia. L-am iubit, a mers în Canada. Nu-şi găsea deloc liniştea şi s-a întors. Fusese cu soţia la baricada din Bucureşti. E convins că leucemia soţiei a fost provocată de grenade radioactive. Mi-a spus de revista Anul 2000, de Doman şi Drăghici. Halucinantul episod al mineriadei, cu devastarea redacţiei, spargerea uşii cu topoarele şi cumplita schingiuire avându-l printre victime şi pe Cezar Ivănescu l-au marcat îngrozitor. Plângea în somn, îl trezeam. Ce zici, spunea, ajung în rai dacă trec oceanul înot ? Lăsaţi-l pe Balzac, domnule Doman. Scrieţi ce-aţi văzut, ce ştiţi. Tabloul românesc e mai captivant decât al scriitorilor sud americani ce au uimit lumea. Comunism, revoluţie, capitalism.Câte drame sunt sub acest sfâşietor tăvălug ? Adrian scria dar n-a mai publicat nimic.Îmi amintesc un titlu : Cartea fericirii. Lăsaţi-l pe Balzac. Scrieţi, sunteţi ultimii martori în viaţă. Reviste, oameni, prietenii, trădări. Încă nu există cărţile acestei perioade. Cu bine.

Anonim spunea...

DOAMNA DIN CANADA ARE DREPTTE,PE MINE MA INTERESEAZA MOARTEA ATAT DE DUBIOASA A LUI CEZAR IVANESCU.CRED CA MAI BINE ATI PUBLICA MEMORII.SUCCES!

Anonim spunea...

catre doamna din canada,am poze de la mineriada,unice,cu mineri cacandu-se pe carti la universitate...nu glumesc!vreau o adresa de mail.si poze de la revista Baricada vizitata de mineri.

Augustin spunea...

Sigur ca nu Balzac este o prioritate. Dar, scriind despre actualitate, dai de niste insi care te fac praf si te injura si te porcaiesc sub protectia anonimatului. In legatura cu Dafir, stiu acele amanunte de la el, inclusiv banuiala lui ca sotia i/a fost iradiata si de aceea ar fi murit. M-am intalnit, dupa multi ani, cu Dafir la Iasi in mai anul acesta. Era ravasit de moartea lui Cezar Ivanescu, poetul care i-a fost prieten. Si eu am fost prietenul lui Cezar. Am dormit in aceeasi camera la multe festivaluri literare, l-am publicat in Calende cand eram redactor sef acolo. Aici ma despart de Dafir cand sustine ca poetul orfic ar fi avut o moarte dubioasa. Eu cred ca Cezar a fost victima sistemului medical romanesc dezastruos.
Dar, pana una, alta, voi continua sa postez aici personaje balzaciene. Cu nostalgie, DAD

Aimée spunea...

Decizia despre ceea ce postati aici, va apartine! Desi mi-ar placea sa citesc despre fapte si vremuri pe care, noi, cei tineri, nu le-am cunoscut, dar la care dumneavoastra ati fost martor. Mi se pare buna ideea celui/celei care v-a recomandat sa publicati memorii!