joi, 3 iulie 2008

Bate la ochi!

Celor care-şi afişează opulenţa prin Mercedesul de ultima clasă C, prin lanţurile de aur ca de împiedicat carul în pantă, prin costumele Armani asortate cu pantofi sport Adidas, li se opun unii la fel de bogaţi şi de nesimţiţi, dar care au o altă strategie: îşi ascund cât pot opulenţa.

Astfel, de pildă, un comandant de poliţie municipală, putred de bogat, umblă cu o Dacie 1300 din 1978. Iar tu, când îl întâlneşti tocmai coborând din rablă, îl saluţi reverenţios şi-i zici: "Dom' comandant, luaţi-vă un Lamborghini, că bate la ochi!"

Tot aşa, Ion Cristoiu, pozând în românul rupt în fund, ieşind la înjurarea cotidiană a lui Băsescu de la Antena 3 în aceeaşi vestă şi aceeaşi cămaşă în carouri de uvrier, îşi afişează modestia. Iar el încasează zeci de mii de euro lunar de la trustul lui Dan Voiculescu, că-ţi vine să-i strigi: "Maestre, bate la ochi!"

Dar prefectul nu ştiu care locuind într-un apartament dintr-un cartier muncitoresc? Ei, de ce locuieşte el acolo când din şpaga pe două luni îşi poate face o vilă cât a lui Adrian Păunescu? Păi, nu-ţi vine să-i şopteşti: "Domnule prefect, nu mai locuiţi în B1, Sc.C, că bate la ochi!"

Citeşti declaraţia de avere a senatorului X care-şi trece acolo datoriile de la bancă, acvariul cu peştişori exotici şi câinele de apartament rasa pechinez. Ei, dacă nu-şi declară şi pisica, bate la ochi.

Dar atâtea bat la ochi în ţara noastră cea liberă şi democrată că toate exemplele de mai sus banale-s şi aproape fireşti.

2 comentarii:

Anonim spunea...

4 July

Happy anniversary, America, wherever you are!

Fiţi "happy", americanilor! Acum, cât mai puteţi, dacă mai puteţi. Fericirea vă era, ca-n Roma antică, dată de conducători: pâine şi circ! Din ce în ce mai rar e circul, iar pâinea-i tot mai proastă şi tot mai scumpă.
Sunt mii de localităţi şi zone în US unde focurile de artificii sunt interzise chiar şi de 4 iulie. Iar acolo într-adevăr "unde-i lege nu-i tocmeală", nu tocmai ca-n România. La noi tocmeala-i temelie, legea - cel mult fudulie.
De când cu benzina din ce în ce mai scumpă chiar şi-n State, "spirala" ameţitoare a creşterilor de preţuri e cam aceeaşi şi dincolo de Atlantic. Cam ca şi pe-aici.
Aşa că aniversarea fericită a zilei naţionale, fericirea, adică, se va reduce la faptul că-i pe 4 iulie. O zi de început de vară, frumoasă în general. Fiţi fericiţi că nu trebuie să faceţi aniversări de 1 decembrie. Zi de început de iarnă, urâtă de obicei.
"Jandarmul universal" este sufocat economic de produsele chinezeşti, în general, dar şi de prin alte părţi unde US a avut ceva... interese. Taiwan, Vietnam, Pakistan, Salvador, Honduras, chiar Brazilia... Curând-curând, forţa economică numărul 1 a lumii va fi doar o amintire, o poveste de spus nepoţilor (poate lângă un foc de gaz rusesc adus prin Siberia şi Alaska...)

Happy anniversary, America, wherever you still are!

Anonim spunea...

Amenzi prea mici sau "balerini" prea puţini?

Am observat - şi eu pentru că-i prea lesne - că aceia care conduc ţinând capul plecat, nu ca să nu-l taie vreo sabie ("ninja"?), ci din cauza grutăţii lanţurilor de aur de la gât, conduc foarte prost. Extrem de prost. Bănuiesc eu că-i doar din cauza prea multelor ghiuluri (tot din aur sau, mai de curând, din platină) de pe degete. Să fie asta cauza?! Ori faptul că respectivii şi-au luat (a se citi: CUMPĂRAT) permisele de conducere ca toţi chiriaşii celor mai populate garsoniere şi apartamente din Mioveni sau Piteşti. Cele mai aglomerate locuinţe din toată lumea nu-s în Beijing, nici în Tokyo sau Hong Kong ori Taipei, ci în Piteşti. Dacă la o adresă, într-o garsonieră au "domiciliul stabil" cam 80 de oameni, asta înseamnă un pic de aglomeraţie, nu?
Eeiii, da' pe lângă cei care fac praf câte-un teanc de autoturisme deodată (poate şi ceva victime "colaterale") - şi-apoi pleacă liniştiţi ("Ce-i, s-a-ntâmplat ceva?") - mai sunt şi alţii.
O doamnă ceva mai în vârstă îşi face curaj să traverseze strada pe trecerea de pietoni, după vreun sfert de oră de aşteptare pe marginea bordurii, răstimp în care niciun conducător auto nu a-ncetinit, darămite să oprească. S-or fi schimbat legile (codul) circulaţiei şi eu n-am aflat? Ajunsă-n mijlocul străzii se opreşte puţin pentru că din dreapta (destul de departe, totuşi) venea un şofer grăbit. Unul cu lanţuri groase de aur la gât şi cu "spate puternic" - unul care e-n stare să dea un lanţ întrg de aur numai să nu aibă la mâini brăţări de inox, gata încuiate. Şoferul n-a oprit, chiar a şters cu retrovizoarea stângă hainele femeii. Ea a fost bucuroasă că a fost atentă, a scăpat cu viaţă. Ba, chiar, şoferul a fost un drăguţ că nu a coborât s-o bată - dacă îi zgâria doamna oglinda (?). Aşa oameni buni mai rar. Asta se-ntâmpla în plină zi, în plin centrul oraşului. Oraşului Curtea de Argeş, nu... Jaipur, Bombay, Tripoli sau Mogadiscio. Acum vreo două-trei zile.
Unde erau agenţii de circulaţie care trebuia să-l lase pieton pe omul (?) cu lanţurile de aur la gât? Ei, unde? Ei fac cursuri de balet, să-nveţe să-ncurce circulaţia în ritm de "Dansul lebedelor"! Sau poate era "Spărgătorul de nuci" doar?
Pe hyperaglomeratul unic Bulevard (hm, străduţa aceea îngustă ce desparte oraşul în două de la sud la nord) tot din Curtea de Argeş, ieri, şoferul unei Dacii bune de programul "Rabla" (da' pentru care tre' dată şpaga) mai avea un pic şi plângea. Omul parcase corect, frumos chiar, da' nu mai putea ieşi. Mai bine de 20 de minute aşteptase, căutase prin toate magazinele, buticele/boutique-urile, farmaciile şi fast food-urile din zonă, mai şi claxonase după şoferul unui Tico. Şoferul microautoturismului executase o parcare perpendiculară (deşi voie şi spaţiu era doar pentru una laterală) la vreo palmă în faţa Daciei care avea maşina din spate la vreo palmă-jum'ate distanţă. Cum "unde erau agenţii de circulaţie"? La cursuri de balet!
Păi, dacă te-mpiedici de ei, când nu-i nevoie, iar atunci când e cazul să acţioneze ei dispar, unde-ar putea fi? În misiune! Şi dacă şeful le-a dat misiunea să-nveţe balet... Asta e.
Da' tot mă-ntreb: amenzile-s prea mici sau balerinii prea puţini?